Pauli Miettinen piti meille tekoälykurssilaisille Kuopion klassillisella lukiolla 4.11. esitelmän, jonka aiheena oli datatiede ja tekoäly. Hän kertoi niiden kehityksestä, nykytilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä. Miettinen itse toimii datatieteen professorina Itä-Suomen yliopistolla. Hän on toiminut myös vanhempana tutkijana Max Planck:n instituutissa ja julkaissut suuren määrän artikkeleita.
Esitelmän alussa keskusteltiin datatieteen määrittelystä. Riippuen keneltä kysyy datatiede käsittää tilastotieteitä, koneoppimista (tekoäly) ja algoritmiikkaa.
Esitelmä koostui neljästä osasta. Ensimmäinen aihe Kuinka elokuvia suositellaan? oli hyvin valittu ottaen huomioon kohdeyleisön kiinnostuksen kohteet. Aihe avattiin ymmärrettävästi tuomalla esille kuinka oma palautteemme vaikuttaa esim. Netflixin kaltaisten sovellusten yksilöllistettyihin elokuvasuosituksiin.
Elokuvista siirryttiin kaverisuhteiden pohtimiseen: Kuka on kenenkin kaveri? Miettinen toi esille erialaisia malleja, joiden mukaan ulkopuoliset pystyvät määrittelemään, ketkä mahdollisesti tuntevat kenetkin. Esimerkkinä tuotiin esille Facebookin kaveriehdotukset: jos sinulla on kahdeksan yhteistä kaveria jonkun sinulle “tuntemattoman” henkilön kanssa, mahdollisesti haluat hänet kaveriksesi. Tuntemattomalla viitataan henkilöön, jonka Facebook kaveri et ole, mutta on mahdollista, että tunnet hänet oikeassa elämässä.
Esitelmä jatkui asioiden suosittelemisen määrittelyistä, mutta tällä kertaa otsikkona Miten nettisivuja suositellaan? On tapoja, miten ostaa tiensä Googlen hakulistan ensimmäiseksi, mutta on eri asia, kuinka se saavutetaan ilman rahaa. Miettinen perehtyi kertomaan, kuinka klikkausten määrä on suurin ratkaiseva tekijä – Sekä haussa että sivulta toiselle siirtymisessä. Mitä enemmän ihmiset ovat siirtyneet sivulta A sivulle B, sen suurempi mahdollisuus sinullakin on siirtyä kyseiselle sivulle, jolloin sivu B nousee hakulistoilla korkeammalle.
Viimeinen virallinen osa esitelmää pohdittiin, Tietääkö tietokone kaiken oikein? Miettinen puhui nykyisten tietokoneiden olevan vielä kaukana siitä, että voitaisiin puhua sellaisesta tekoälyn valloituksesta kuin tämänhetkiset useat elokuvat tuovat esille. Hänen mukaansa tehokas laskenta edellyttää kehittynyttä algoritmiikkaa.
Lopussa oli vielä bonus osa: Kun tietokone erehtyy. Tietokone tekee virheitä, koska ne eivät yksinkertaisesti sisällä yhtä monimutkaista mallia kuin esimerkiksi ihmisaivot. Miettinen selvensi asian sanomalla: “Mitä monimutkaisempi malli on, sitä paremmin se ennustaa, mutta sitä vaikeampi sitä on ymmärtää”. Tällä hän tarkoitti sitä, että monimutkaisen mallin virheitä on vaikeampi tulkita, koska ne ovat odottamattomampia.
Esitelmä oli kokonaisuutena mielenkiintoinen. Miettinen kertoi hyvin havainnollistaen, millaisissa sovelluksissa tekoälyä käytetään ja kuinka se vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme.
Tekijät: Sanni Kerman, Anna Lindholm ja Aura Niskanen
Julkaistu kategoriassa