Olympia-konferenssikeskus Lontoon Kensingtonissa vastaanotti kahden päivän ajan tuhatpäin tekoälystä kiinnostuneita ihmisiä huhtikuun lopussa järjestettyyn alan suurtapahtumaan, AI & Big Data Expoon, jossa edustettuina olivat tekoäly ja sen sovellukset, datankeruu, esineiden internetin mahdollisuudet (IoT) ja kyberturvallisuus.
TEKNOLGIAN MAHDOLLISUUDET JA HAASTEET
Koulutussektorin edustajille mielenkiintoisinta antia olivat ehdottomasti tekoälyn erilaisia nykyisiä ja tulevia sovelluksia käsitelleet esitykset ja näytteillepanijoiden kojut. Navigantin Paige Leuschnerin avauspuheenvuoro data-analytiikan ja IoT:in mahdollisuuksista ja ongelmista toi tekoälyn varsin lähelle jokapäiväistä elämää: miten ratkaistaan esimerkiksi ylläpito- ja yhteensopivuusongelmat laitteentoimittajien valtaisassa meressä nyt ja tulevaisuudessa, ja millaisilla säädöillä vältetään liian tehokkaasti valvova tekoälyyn pohjaava kodin turvajärjestemä, joka aiheuttaa hälytyksen jokaisesta pihalla ruokailevasta varpusesta?
TEKOÄLYN TULEVAISUUS
Paljon kysymyksiä ilmaan jättänyttä avauspuheenvuoroa seurasi varsin mielenkiintoinen paneelikeskustelu siitä, kuinka yksilö ja yhteisö saadaan sitoutumaan tekoälyyn pohjaavaan digitaaliseen murrokseen. Parhaan kommentin tekoälyn käyttöönoton korkealta näyttävään kynnykseen liittyen esitti paneeliin osallistunut firefly.ai:n Hila Lamm, joka sanoi, että eihän jokaisen autonkuljettajankaan tarvitse osata rakentaa autoa. Aivan samalla tavoin tekoälyä ja sen sovelluksia voi hyödyntää myös ihminen, jolla ei ole data-analytiikan koulutusta. Tekoälyn hyödyt, mahdollisuudet ja uhkat on toki jossain määrin ymmärrettävä tekoälyä ”ajaakseen”, mutta data-analyytikoksi ei sentään tarvitse jokaisen työnsä ohessa täydennyskouluttautua. Panelistit kannustivat yrityksiä ja yhteisöjä myös miettimään, mitkä ovat tekoälyyn pohjaavien käytänteiden ja sovellusten hyödyt ja kannustimet yksilölle, mikäli uusille tekoälypohjaisille ratkaisuille halutaan mahdollisimman suopea vastaanotto yhteisön digitaalisessa muutoksessa.
TEKNOLOGIAN UHKIA
Ensimmäiseen konferenssipäivään mahtui asiaa myös tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista rikollisille tahoille; Dave Palmer Darktracelta varoitteli silminnähden vaikuttunutta yleisöä kyberrikollisuuden vaaroista. Nykyiset ja tulevat vakoiluohjelmat ovat nimittäin entistä edistyneempiä, ja päästessään vakoilemaan esimerkiksi puhelimen käyttäjän viestisovelluksia ja kalenteria, ne voivat oppia matkimaan jopa käyttäjän erilaisia tapoja puhua tai kirjoittaa eri ihmisille elämässään. Tämä mahdollistaa muun muassa aiempaa uskottavammat urkintaviestit vakoiluohjelman uhrin nimissä tämän läheisille tai työtovereille.
Monet ihmiset tuntuvat olevan enemmän (muka)tietoisia juuri Palmerin esittelemistä uhkista ja reagoivat usein siitä johtuen varsin hätäisen kielteisesti erilaisiin tekoälysovelluksiin. Clouderan Doug Cutting puhuikin siitä, kuinka tärkeää synkeät, liian monien maalailemat, dystopiat on korvata valoisammilla älykkäillä tulevaisuudennäkymillä. Tiedottamisessa pitäisi keskittyä kertomaan siitä, mitä hyvää tekoälyavusteisella teknologialla saadaan aikaan esimerkiksi nykyistä enemmän kaikkien ulottuvilla olevan erikoissairaanhoidon ja koulutuksen saralla. Näistä tulevaisuuden kuvista saadaan uskottavia ja tosia ainoastaan läpinäkyvyyden kautta; ihmisille on kerrottava totuus siitä, mihin heistä kerättyä dataa käytetään ja mitä dataa heistä ylipäänsä kerätään. Pelkät ääneen lausutut lupaukset eivät tietenkään riitä, vaan yritysten ja yhteisöjen on myös toimittava lupaustensa mukaan ja pitäydyttävä ennakkoon ilmoitetussa datan käytössä.
TEKOÄLYN ROOLI OPETUKSESSA
Edellä avattujen esitysten lisäksi AI & Big Data Expon mielenkiintoisimpaan antiin mahtui muun muassa Wavemakerin esitys kustomoiduista tekoälyäänistä, joilla saavutetaan käyttäjässä esimerkiksi Alexan robottiääntä parempi vaste tunnetasolla. Päivien ehdottomasti timanttisinta antia olivat myös Facebookin edustuksen esitys käyttäjäkokemuksen räätälöinnistä kahdelle miljardille ihmisille, tekoälyavusteisten dronejen käytöstä pelastustehtävissä ja Kiinan koulujen pelkkään tekoälyavusteisesta opetuksesta kertova, hengästyttävällä vauhdilla edennyt Squirrel AI Learningin esitys isolle Olympia-areenan yleisölle.
Paljon mahtui FinEduAI:n edustuksen kahteen ohjelmantäyteiseen päivään Lontoon Olympiassa; uutta opittiin ja monta hyvää idean siementä jäi konferenssissa nähdyn ja kuullun pohjalta itämään. Tekoäly sovelluksineen on tullut jäädäkseen, ja niin yksityisen kuin julkisenkin sektorin on herättävä sen hyödyntämiseen mielekkäällä ja ihmistä parhaiten palvelevalla tavalla.
SOMEKOOSTE BY TIMO ILOMÄKI <- click