Alexa, let’s play a game

Juttu vieruskaverin kanssa keskeytyy, älypuhelin lasketaan pulpetille ja huomio kiinnittyy luokan edestä kuuluvaan innokkaaseen selostukseen vaihtoehtoisesta oppitunnin aloituksesta. Hymy kareilee suupielissä ja suu aukeaa sulkeutuakseen kuitenkin vielä hetkeksi. Katse painuu pulpetin pintaan ja kohoaa hetken kuluttua takaisin ylös kohtaamaan kummallista kiekkoa kädessään heiluttelevan opettajan silmät. “Myö voitais kyllä kokeilla!” Tunnen suurta riemua – olenhan vasta edellisenä päivänä itse saanut käsiini Alexan, englantia väsymättömästi puhuvan älykaiuttimen.

FinEduAI-hanke on vasta alkumetreillään ja suuntaviivojen piirtäminen jatkuu vielä lokakuun alun verkostotapaamisessa, mutta mukana olevat lukiot ovat jo saaneet ensimmäiset älylaitteet, Amazon Alexa Dot -kaiuttimet, testiin. Englannin opettajana olen äärimmäisen innostunut Alexa-älykaiuttimen tuomista mahdollisuuksista suullisen kielitaidon harjoittelun, tiedon etsimisen ja osallistavan oppimisen tukena. Englannin lisäksi Alexa tukee vain saksaa ja japania, mutta ensivaikutelman perusteella ainakin englanniksi sen kanssa voi olla monipuolisemmassa kanssakäymisessä kuin esimerkiksi Applen Sirin.

Käytössämme olevaan älykaiuttimeen saa sen oman mobiilisovelluksen kautta yhdistettyä erilaisia ulkopuolisia sovelluksia ja toimintoja, jolloin vaikkapa musiikin kuunteleminen suoratoistopalvelusta onnistuu pyytämällä Alexaa soittamaan jotain tiettyä artistia tai laulua kyseisessä palvelussa. Tässä mielessä Alexa näyttäisi voittavan ainakin Sirin, joka ei ulkopuolisia musiikkisovelluksia pysty käyttämään. Alexalta voi pyytää myös pikaisen maailman uutiset -katsauksen eri uutistentuottajilta tai etsiä tietoa Wikipediasta, josta kaiutin sitten lukee löydetyn tiedon ääneen kuulijalleen. Lisäksi Alexa osaa pelata erilaisia pelejä. Omat opiskelijani innostuivat kokeilemaan ainakin Jeopardya, jossa vastaukselle täytyy keksiä oikea kysymys, sekä Akinatoria, jossa pelaaja valitsee itselleen tunnetun hahmon identiteetin ja antaa kaiuttimen arvailla kyllä/ei-kysymyksillä, mistä hahmosta on kyse.

“Amazon echo dot” by Mark Mathosian

Englannin kuullunymmärtämisen ja puhumisen harjoittelun lisäksi kaiutin voi asettaa hälytyksiä ja luoda tapahtumia siihen yhdistämääsi sähköiseen kalenteriin. Jälkimmäistä voisi ehkä kokeilla luokassakin, jos opettaja yhdistäisi esimerkiksi arviointikeskustelujen varauskalenterin Alexaan ja pyytäisi opiskelijoita varaamaan oman aikansa suullisesti kaiutinta käyttäen. Paljon lukiolaisen opinnoissa hyödyllisiä ominaisuuksia on varmasti vielä löytämättä, mutta ensitapaamiset Alexan kanssa ovat olleet lupaavia. Voi olla jopa niin, että Alexan kanssa juttelu vieraalla kielellä on merkityksellisempää ja vähemmän vaivaannuttavaa kuin sen suomea äidinkielenään puhuvan vierustoverin – Alexa kun ei suomea ymmärrä, eikä myöskään kyllästy pyytämään puhujaa toistamaan sanottua, mikäli viesti ei ensimmäisellä yrittämällä mene perille.

“Alexa, play some soothing background music for me, please.”

Artikkeli- ja tekstikuva: Amazon echo dot by Mark Mathosian on Flickr (CC BY-NC-SA 2.0 License)

Julkaistu kategoriassa