
Spectral Engines Oy:n Tekniikan tohtori Pekka Röyttä
FinEduAI – tekoäly lukiolaisen oppimispolulla -hanke polkaistiin juuri käyntiin tehokkaalla kahden päivän AI BootCampilla Maanpuolustuskorkeakoulun upeissa tiloissa Santahaminassa – suurkiitos isännille! Heinäkuun viimeisen päivän paahtavassa auringossa kylpevälle saarelle hanketta käynnistämään kokoontuivat mukana olevien neljän lukion projektikoordinaattorit: aiemmasta FinEduVR-hankkeesta jo tutut Aki Puustinen, Jukka Sormunen, Timo Ilomäki ja Joensuun yhteiskoulun lukion koordinaattoriksi nimetty Niina Holopainen, joka toimii englannin lehtorina ja on tehnyt paljon tvt:n opetuskäytön saralla mm. Joensuun Mediakeskuksella työskennellessään. Koordinaattorien lisäksi bootcampille osallistui osa MPKK:n sotatekniikan laitoksen opetushenkilöstöä sekä älyteknologiaan erikoistuneen Spectral Engines -yhteistyöyrityksen edustus.
Santahamina-talon viileydestä ilta-auringon lämpöön jatkuneessa innovaatioseminaarissa asetettiin monta askelmerkkiä lukuvuoden ajalle myös yhteistyökumppaneiden suhteen. Maanpuolustuskorkeakoulun sotatekniikan laitoksen kandiopiskelijat alkavat pohtia kanditutkielmien aiheita ainakin tekoäly-käsitteeseen, BigDataan ja IoT-laitteiden tietoturvaan liittyen. Samalla sovittiin myös MPKK:n lukiovierailuista alkavalle lukuvuodelle. Omilla lukioilla tehtävän tekoälyyn tutustumisen lisäksi lukuvuoden aikana on tarkoitus tehdä oppilaitosvierailuja ja osallistua soveltuviin konferensseihin, niin Suomessa kuin ulkomaillakin. FinEduAI on myös itse lavalla ainakin ensi kevään (11.-12.4.) ITK:ssa Hämeenlinnassa. Lisäksi ennen seuraavaa hankeryhmätapaamista joukkoon liittyy jokaiselta lukiolta kehittäjäopettajia ja datan keruuseen heti alkuvaiheessa osallistuvia opiskelijoita.
Hankkeen yhteistyökumppaniyrityksistä paikalla olleen Spectral Engines Oy:n Pekka Röyttä perehdytti paikallaolijat tekoälyn, datan keruun ja tekoälyn opettamisen saloihin. Hän esitteli myös mm. datan keruussa käytettävän infrapunaspektrometrin (NIRONE Device), jolla saadaan mitattua erilaisten aineiden koostumuksia. Hankelukioissa on tarkoitus ottaa tämä mittauslaitteisto opiskelijakäyttöön heti hankkeen ensivaiheessa ja saada opiskelijat näin osaksi tekoälyn opettamista ja tulevaisuudessa ehkä korvaamattoman arvokkaan datan keräystä.
Keskustelu tekoälyn mahdollisuuksista lukiolaisten opinnoissa kävi vilkkaana bootcampin alusta loppuun saakka. Melko varmasti osa korkealentoisimmista suunnitelmista ja ideoista saa odottaa toteutumistaan vielä hetken, eikä ihan kaikkea opiskelija-arviointityötä saada varmastikaan heti tekoälyn harteille. Tekoälyn ensiaskeleet lukio-opiskelussa otetaan todennäköisimmin juuri kannettavalla laitteella tehdyn datan keruun ja helppokäyttöisten älykaiuttimien avulla. Lisäksi puheentunnistus, kuten Siri, ja erilaiset chatbotit ovat BYOD-periaatteella jo nyt valjastettavissa opetuskäyttöön ja toimivat varmasti mainiona laskeutumisena aiheeseen.
Jo tämän aloitusseminaarin perusteella voi todeta, että paljon uutta ja mielenkiintoista on luvassa lukiopedagogiikkaan tekoälyn rikastamana – kannattaa siis pysyä kuulolla!